דפוסי הפעולה שאנו מסגלים לעצמנו לאורך השנים, לא אחת מנהלים את לוחות זמננו ולעתים אף פועלים כנגד מטרותינו ורצונותינו. דפוסי פעולה אלו מושפעים על ידי הרגלי חשיבה והתנהגות שונים. ככל שנהיה מודעים להם, נוכל לראות באלו שלא הוכיחו עצמם כמיטיבים אתנו, כהזדמנות לבחון ואולי אף לשנות אותם.

קיימות שיטות רבות לשנוי דפוסים התנהגותיים לא מיטיבים. חלקן אף יכולות להוות להם כתחליף. אלו כוללות יוגה, טאי-צי, טיפול באמצעות שיטת ה- NLP, טיפול התנהגותי-קוגניטיבי כמו CBT, דמיון מודרך, פסיכותרפיה דינמית וטיפול ממוקד טראומה.

שיטות אלו יכולות להוות דרך מצוינת לרתימת המשאבים הנפשיים הנדרשים בעבור התמודדות עם מצבים שונים של דחק, המלווים רגשות וחוויות קשות (או אפילו טראומתיות), אשר משפיעים על תפקוד האדם ומעיבות על תהליך ריפויו.

בבחירת שיטת הטיפול, חשוב להיעזר בשיטה אשר הוכחה כיעילה עבור ההתערבות  הנדרשת, וככל הניתן, רצוי שתהיה נתמכת מחקרית. בנוסף, רצוי לבחור מטפל מוסמך ומנוסה בשיטה הנבחרת.

מהי חוויה טראומטית?

לעתים, מערכת העצבים מתקשה להכיל ארועים שונים, לרוב ארועים הנחווים כמאיימים או מסכנים אותנו (אם במציאות או בדמיון). האדם עלול לחוש חוסר אונים מול מה שמתמודד איתו או עובר עליו. גם אם מדובר ברגע חולף, הוא עלול להותיר את חותמו בנפש האדם.

מבין המוטיבים המרכזיים של התמודדות עם פוסט טראומה, ניתן למנות הרצה חוזרת ונשנית של התקרית שאירעה בתוך ראשו של האדם, ובהמשך, בהופעתם של תסמינים פיזיים שונים, אשר מתקיימים כאילו והיה נוכח בתקרית פעם אחר פעם. במובן מסוים, הארוע טרם הסתיים.

כיצד ניתן להסתייע בדמיון מודרך או בשיטות אחרות?

ישנם אינספור מדריכים אינטרנטיים בהם ניתן למצוא שיטות לשימוש בדמיון מודרך, כמו גם ב-NLP. ועם זאת, לעתים עזרה עצמית אינה מספיקה ומוטב שטכניקות אלו יבוצעו על-ידי איש מקצוע, בין אם מדובר במדריך מיומן ומקצועי ובין אם במסגרת טיפול פסיכולוגי מוסדר, המשלב בתוכו כלים נוספים, לרבות טיפול SE או את שיטת EMDR.

בדמיון חופשי ומודרך וגם ב-NLP, אנו מגייסים לטובתנו את יכולותינו המחשבתיות, וזאת כדי להביא לשינוי בהרגשה ובדפוסים התנהגותיים. רבים אינם משערים בלבם עד כמה אמרה הנאמרת מפיהם או מחשבה העולה בראשם, יכולה לשנות את חווייתם האישית. ניתן ללמוד להיות קשוב לדיבור הפנימי הזה ואף להתמודד איתו בצורה מוצלחת.

התמודדות עם העבר

כשם שאנו פועלים לקדם שינויים תפיסתיים בראיית עולמנו, כך דמיון מודרך ו-NLP יכולים לסייע להבניית תפיסת עולם שונה ובה אנו מסגלים לעצמנו את היכולת לחיות בשלום עם מאורעות העבר.

שיטת ה-NLP והשימוש בדמיון מודרך על ידי בעל מקצוע מתאים ומקצועי, מתבססים על הנחת עבודה על-פיה אנו יכולים להוביל לשינויים עצביים במוחנו וליצור את החוויה באופן השונה מזה שחווינו (אשר במקרים מסוימים יתכן והובילה להיצרבותה של הטראומה בנפשנו, כך שהתקשנו להישתחרר ממנה.)

חשוב תמיד שנזכור כי תגובת מערכת עצבים נתונה מושפעת מן ההיסטוריה שלה ולמידת קיומם או חסרונם של משאבים באותה עת. ייתכן שמה שאדם אחד יחווה כחוסר אונים מול איום ממשי על חייו, לא ייחווה כך על-ידי אדם נוסף, אשר קיימת לו גישה למשאבים אחרים. לדוגמא, יש הבדל גדול בין יכולת ההתמודדות של ילד או של חייל קרבי, במפגש עם תוקף. לחייל משאבים אשר הילד טרם פיתח.

עם ליווי מקצועי של מטפל מוסמך, הרי שלעתים ניתן להעניק לחוויה השלילית שנראה כי נצרבה בתודעת האדם, פרשנות מקבילה וחלופית. פרשנות זו עשויה לשנות את השקפת עולמו ולמעשה לחזק את האדם. בהמשך, יתאפשר לו להפחית באופן משמעותי את התסמינים השונים המושפעים במידה כזו או אחרת, מן הטראומה שחווה.

המרכיב העצבי

לא כולם מודעים לכוחו של הדמיון בכלל, ושל הדמיון המודרך בפרט, לסייע עם ההתמודדות עם קשיים פיזיים, רגשיים או נפשיים. לגבי מה שמכונה NLP, מחקרים מראים כי שימוש בשפה שונה הן באופן מילולי והן באופן א-מילולי, מאפשר להוביל לשינויים רגשיים ומחשבתיים דרך מעין תכנות מחדש של נתיבים עצביים במוח. משמעות הדבר כי תשומת לב לצורת קידוד המידע, כםי שמשתקף בשפה, יכול להשפיע במידה רבה על תפקוד.

האם יהיה זה קל לכתוב סיומת חלופית וחדשה לתסריט שרץ במוחנו על האירוע שחווינו? הדרך איננה פשוטה, וגם זאת ניתן לומר בלשון המעטה. אך בשילוב כלים שונים, למשל מתחום הדמיון המודרך או אולי ה-NLP, עם טיפול פסיכולוגי ממוקד טראומה ועם עבודה קשה מצד המטופל, הרי שניתן להשיג להישגים משמעותיים.