מחקרים מראים כי דימויים שונים במחשבותינו, יכולים לסייע רבות בהקלה על תסמיני חרדה, דיכאון, התגברות על פוביות, הפחתת הרגלים שליליים לרבות אכילת יתר ועישון והתאוששות מטראומות נפשיות קשות. דמויים אילו יכולים להיות ספונטנים ולצמוח מכם באופן אורגני או להעלות בעקבות טכניקה שנקראת ״דמיון מודרך.״  כאן, האדם מוזמן להפליג עם הדמיון שלו (או שלה) בכפוף להנחיות מסוימות.

דמיון מודרך הוא טכניקה טיפולית בה משתמשים לקידום רגיעה, יצירת שינויים תפיסתיים ותודעתיים וריפוי והקלה במצבים נפשיים שונים.

מהו דמיון מודרך?

מוצאים את עצמכם מפליגים עם המחשבות? וודאי נוכחתם לגלות כיצד מחשבה על שיחה שמעולם לא התקיימה עם אדם בחייכם שאינכם מסתדרים עמו, הביאה אתכם במהרה לחוש נרגזים. וייתכן מאוד שגם  מחשבה על  סיטואציה מצחיקה העלתה לא אחת חיוך על שפתותיכם.

דוגמאות קטנות אלו, ממחישות את מידת ההשפעה שאפשרית לדמיון שלנו ככלי עזר להתמודדות עם קשיים וחסמים רגשיים, מתחים נפשיים ותגובות פיזיולוגיות המתרחשות בגופנו (דוגמת דופק מואץ או נשימה מהירה כתסמינים לחרדה).

כפי שקארל יונג תיאר, המוח מגיב באופן זהה לאירוע מדומיין ואירוע מציאותי. אם, כך ניתן לרתום דמיון אשר מודרך על-ידי מטפלים מקצועיים, בתור כלי עזר יעיל המשיב למטופל או המטופלת את השליטה על גופם ונפשם.

השפעות פיזיולוגיות על קצה המזלג

בדמיון מודרך אנו בוחרים במודע את התסריט שרץ בראשנו כך שיעזור לנו לטפל ולהקל על מצוקה, ולא מפליגים במחשבות באופן אקראי כפי שתיארנו קודם..

שימוש בטכניקה זו המיושם באופן מונחה, יכול להקנות שליטה ניכרת בתסמינים פיזיולוגיים ולכן אף להשפיע על מצב הרוח. רגיעה המושרית על אדם שמתרגל דמיון מודרך, יכולה לסייע בהפחתת רמות הקורטיזול הידוע כ’הורמון הלחץ’, ואף לגרום לשחרור אנדורפינים, נוירוטרנסמיטורים המצויים במוחנו אשר מסייעים בשיכוך כאבים והשריית מצב רוח מרומם.

במצבים בהם אדם חווה חרדה או תסמינים פיזיולוגיים חוזרים ונשנים המלווים קשיים רגשיים/נפשיים, הרי שהקניית כלים לשימוש בדמיון מודרך, יכולה לסייע רבות בהחזרת המושכות חזרה אליו, ומשם לדרך התמודדות קלה ואפקטיבית הרבה יותר.

 

תרגול ביתי לדמיון מודרך

חשוב לציין כי דמיון מודרך הוא כלי טיפולי יעיל, אך אם אתם חשים במצוקה נפשית או חסם רגשי קשים, הרי שמוטב לפנות לאיש מקצוע לצורך קבלת הדרכה לכלי זה ובעבור כלים נוספים. ביום-יום, מומלץ לתרגל דמיון מודרך באופן פרטי, ובאפשרותכם לקצור לא מעט יתרונות מתרגול עקבי.

 

כיצד מתחילים? להלן הסבר קצרצר שיסייע לכם להשיג רגיעה ושקט נפשי.

מצאו מקום שקט וללא הסחות דעת

שכבו על הרצפה או הישענו לאחור עם הכיסא. הניחו לעצמכם להיות רפויים ועם בגדים נוחים.

החלו לנשום באיטיות

הקדישו מספר דקות לתרגול נשימה איטית ומבוקרת. קחו שאיפה עמוקה, עצרו לרגע כשאתם שומרים את האוויר בריאות, ועברו לנשיפה ממושכת.

עצמו את עיניכם

עתה, כשאתם חשים רגועים ונינוחים, עצמו את עיניכם ודמיינו כיצד אתם נמצאים במקום שמשרה עליכם שלווה. זהו יכול להיות חוף ים, או אולי אתר טבע שחביב עליכם. ניתן גם לתאר לעצמכם מקום שאינכם מכירים, אך שיש בו תכונות שאהובות עליכם.

נשמו ונסו להריח את שסביבכם

אם אתם בחוף הים, נסו להריח את האוויר המלוח שעוטף אתכם. ואם אתם באתר טבע מוריק ומיוער, נסו לבחון את ריח הצמחייה והפרחים.

הפעילו בהדרגה חושים נוספים

נסו להוסיף באופן מדורג חושים נוספים דוגמת החול החם שבחוף, או האוויר הקריר הנובע מן הצמחייה העבותה. הישארו שם בדמיונכם כמה זמן שתרצו.

ופתחו את עיניכם

אתם יכולים ‘לשהות’ במקום שדמיינתם דקה, ואתם יכולים גם להקדיש לתרגול זה קצת יותר זמן. ניתן לתרגל רצף זמנים ארוך וממושך יותר בצורה הדרגתית ומתונה, כל עוד אתם מרגישים נינוחים וטוב.

חשים רגועים ונינוחים יותר? בזה הרגע עשיתם שימוש בדמיונכם כדי להשפיע באופן פיזיולוגי מוחשי על גופכם ולהשיג יתרונות בריאותיים..