חרדה – כלומר מצב שבו אנחנו מרגישים כי נשקפת לנו סכנה, ועל כן מתמלאים דאגה ומתח ובנוסף פוקדים אותנו דופק מואץ, זיעה מוגברת וסימפטומים פיזיים נוספים – היא תופעה נפוצה למדי, וגם מי שחי חיים מוגנים עלול לחוות אותה מעת לעת.

גם להתקפי חרדה והפרעות חרדה, שתי תופעות שונות לחלוטין גם אם לא כל בני האדם משתמשים תמיד במונח הנכון, תפוצה רחבה למדי: בין 5% ל-10% מבני האדם הם בעלי הפרעת חרדה כזו או אחרת, ובסך הכל לאורך החיים הסיכוי שלנו לסבול מההשלכות השליליות של ההפרעה הוא כ-25%.

הבשורות הטובות הן שניתן לטפל בחרדות באמצעות NLP, ולא רק שמדובר בטיפול אפקטיבי מאוד אלא שהוא גם קצר מועד יחסית, כך שכבר תוך פרק זמן קצר תוכלו ליהנות משגרה שלווה ונטולת מתח מיותר ומגבלות שונות.

קל לנו לפחד – ולכן גם יחסית קל להפסיק לפחד

הסימפטומים של התקף חרדה קשים מאוד: סחרחורת, זיעה רבה, נשימה מהירה, תחושה כאילו אנחנו עומדים להיחנק, פחד שמא מדובר בהתקף לב ולעתים אפילו הרגשה שזהו הסוף. לעתים נוצרת גם דה-פרסונליזציה, כלומר האדם מרגיש שהוא “יוצא מהגוף שלו” ומשקיף על עצמו מבחוץ, ועוד תחושה קשה מאוד שעלולה לפקוד את האדם היא אובדן השפיות.

גם ההשפעות של הפרעת חרדה עלולות לפגוע בשגרת החיים באופן חמור, וכך למשל אדם בעל חרדת טיסות יימנע מלעלות על מטוס ובעלי חרדה חברתית ירחיקו עצמם מבני אדם.

אבל למרות העובדות הנ”ל, טיפול בחרדות הוא קצר מועד, וזאת דווקא בזכות העובדה שקל לנו לפחד. כלומר, המוח לומד מהר מאוד לפחד מסכנות, אמיתיות או מדומינות, ומאחר שהלמידה הינה מהירה היא גם שטחית והתפישה שמייצרת את החרדה, בין אם כהתקף ובין אם כהפרעה מתמשכת, לא מוטמעת עמוק באדם.

בהתאם, קל יחסית לשנות את אותה תפישה, ומרגע שהיא משתנה רמת החרדה פוחתת ואפילו מתפוגגת לחלוטין, כאמור תוך זמן קצר למדי.

המפתח לשינוי: לא התוכן כי אם המבנה של המחשבות

אחת הסיבות העיקריות לכך שטיפול בשיטת NLP מצליח לאיין חרדות באפקטיביות גבוהה ובזמן קצר יחסית היא ההבנה שהמפתח לשינוי טמון במבנה המחשבה ולא בתוכן שלה.

בנוסף, המוח אוהב להכליל ועל כן ילמד ברצון דפוס חדש, נטול סיבות לחרדה כמובן, בהקשרים רבים. שני עקרונות פשוטים אלה הם הבסיס לטיפול בחרדות באמצעות NLP, ועליו מתווספים הכלים האפקטיביים השונים של השיטה שמאפשרת לנו למעשה לתכנת מחדש את המוח.

כך למשל ניתן באמצעות NLP “להתיידד” עם החרדה, שהרי יש בה גם מרכיב חיובי – היא “דואגת” לנו ורוצה להגן עלינו מפני איומים שונים. כשאנחנו מצליחים להפריד את הכוונה מהתוצאה, ואת המרכיב החיובי מאלה הבעייתיים שמגבילים אותנו, וזאת כאמור באמצעות שינוי מבנה המחשבות ולאו דווקא התוכן שלהן, הדרך לסילוק החרדות מהחיים סלולה. לדוגמה, בחרדת בחינות – תופעה שעלולה לבוא לידי ביטוי בשלל תסמינים פיזיים שליליים במהלך כל מבחן וגם לקראתו, ובמקרים רבים האדם אף מתחמק ממבחנים ולא מצליח למצות את הפוטנציאל שלו בשל כך – ישנו מרכיב חיובי שמזכיר לנו את החשיבות של היערכות מיטבית למבחן. כשמבינים זאת, קל יותר למצוא דרכים טובות להתכונן למבחן ובעצם החרדה מתייתרת.

עוד מרכיב חשוב בטיפול בחרדות הוא תשומת לב מלאה לדברים שאנחנו אומרים, ושמשקפים את האמונות ואת תפישת העולם שלנו. תשומת לב שכזו מאפשרת ניסוח שונה, והריפריימינג, כלומר המסגור מחדש של המציאות, מאפשר גם הוא התמודדות שונה עם כל חוויה, כולל עם אלה שכעת נראות לנו מאיימות ועל כן מייצרות חרדה. דוגמה פשוטה לכך היא משפט כמו “כשאני צריך לנאום, אני מת מפחד” – שינוי קל של הניסוח ל”כשאני נואם, רמת ההתרגשות שלי גבוהה מאוד” מקל על ההתמודדות עם הצורך לנאום, שכן התרגשות עזה היא תחושה לא פשוטה אבל הרבה פחות מאיימת מ”מוות”. כדי לחזק את הריפריימינג ניתן ליצור תסריטים חיוביים גדושי פרטים, כאלה שמעוררים את כל החושים שלנו – ראייה, שמיעה, ריח, טעם וכו’. כשמדמיינים סיטואציה מאיימת ומעוררת חרדות, למשל נאום בפני קהל, ורואים את ההערכה על פניהם של היושבים באולם, שומעים מחיאות כפיים סוערות בסוף הנאום, מריחים את הקפה הטעים שנשתה בתום הנאום כשאנשים רבים מגיעים ללחוץ את ידנו (דמיון שמעורר את חוש המגע), הסיטואציה הופכת בהדרגה לפחות ופחות שלילית ומאיימת, ותוך זמן קצר יחסית החרדות הופכות לנחלת העבר.

מרכז NLP-PLUS מציע שירות חדש וייחודי בארץ לטיפול מסובסד בשיטת ה-NLPלמידע נוסף לחץ כאן

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
NLP לטיפול בחרדות
תבניות חשיבה המשפיעות על חיינו
שגרה – תרופה לטיפול בחרדות