“ירדן, הבת הקטנה שלי, בגללה אני פה”, ככה התחילה ליאור (כל השמות כמובן בדויים) את הפגישה הראשונה בינינו, ומיד תיקנה: “בעצם בזכותה אני פה, לא בגללה”. חייכתי, עם כזו מודעות לאופן שבו היא מתארת את המציאות, ידעתי שלליאור יש סיכוי טוב להתמודד בהצלחה עם כל דבר. היא המשיכה: “הסעתי אותה לחוג ג’ודו, היא שנה שלישית שם, חולמת על אולימפיאדה… בכל מקרה, בפנייה ימינה לארלוזורוב היה פקק נוראי וכבר הייתי בטוחה שאנחנו מאחרות, אבל לרגע לא חשבתי שזו סיבה לעקוף את כולם, לכן כעסתי כל כך”.

ליאור השתתקה, נראה היה שהכעס שוב גואה בה. כעס בלתי נשלט הוא מניע נפוץ למדי להגעה לטיפול NLP, ולשיטה יש כלים אפקטיביים מאוד לשליטה ברגשות ולמניעת התפרצויות זעם כמו זו שחוותה ליאור באותו אירוע: נהג שביקש לחסוך לעצמו את הפקק ניסה להידחף לפניה בפנייה ימינה, והיא החליטה שלא משנה מה, היא לא נותנת לזה לקרות. בשלב מסוים שניהם פתחו את החלון, צרחו זה על זו והחליפו קללות קולניות. “בסוף הוא הבין שאני לא פראיירית”, סיפרה ליאור, שבשלב הזה כבר חזרה להיות רגועה. “הוספתי ‘איחול’ חביב והמשכתי בנסיעה מרוצה, ואז פתאום ראיתי את העיניים של ירדן במראה”.

בדרך כלל כשגואה בנו כעס, ובפרט כשהוא הופך בלתי נשלט, אנחנו לא מבחינים בכך, אבל המבט של הבת שלה גרם לליאור פתאום לראות את עצמה מבחוץ, והמראה לא מצא חן בעיניה. בהמשך אותו יום היא נזכרה איך צפרה בזעם למישהו שהתקשה לצאת מחנייה ועיכב את התנועה ואז התברר שמדובר בקשיש נבוך, והיו עוד מקרים של כעס בלתי נשלט בכביש, סיפרה ליאור ושאלה האם ל-NLP יש דרך להעלים את דפוס ההתנהגות הבעייתי הזה.

כיצד נוצר כעס רב עוצמה?

על-פי שיטת ה-NLP, כעס, ובפרט כזה שמתאפיין בעוצמה רבה עד שהוא הופך בלתי נשלט, הוא סוג של פתרון מיידי והישרדותי שנוצר או הופנם בגיל צעיר באחת מחוויות חיינו המוקדמות. למשל, ילד קטן שהוריו רבים בנוכחותו מתבונן בעימות ומבין כי ההורה שמפגין התנהגויות כעס מהירות ועוצמתיות יותר, הוא ‘המנצח’ בעימות. או ילדה, שמתוך תסכול התפרצה בצרחות על כך שלא קיבלה מה שרצתה ואבא או אמא ‘נכנעו’ ופעלו כדי לרצות אותה. ברגע שנולד הפתרון הזה והשיג איזה שהוא רווח (כגון כוח, בטחון, ערך עצמי, שליטה וכו’), מטבע הדברים הוא נשלף שוב ושוב על מנת לשחזר את ההישג וכך הופך לאוטומטי יותר ולפחות מודע. כמו כן, ‘פתרונות’ מסוג זה נוטים לעבור תהליכי הכללה ולהופיע בהקשרים נוספים על ההקשר המקורי בו נוצרו.

הכעס הוא כמובן רגש לגיטימי שלא צריך לבטל אותו באופן גורף – אלא רק את המקרים שבהם הוא מגיע כאוטומט בלתי נשלט וכבר לא משרת את המטרות הבוגרות שלנו.

התמודדות עם כעס בלתי נשלט בכביש בעזרת כלי ה-NLP

הבסיס להתמודדות עם כעס בלתי נשלט בעזרת NLP – ועיקרון זה נכון כמובן הן להתפרצויות ואובדן שליטה בכביש והן במקומות אחרים בחיים שלנו – הוא איתור חוויות הלמידה הראשוניות בהן הופנם הכעס כ’פתרון’, וזיהוי פתרונות נוספים, טובים יותר, להשלמת החסר בסיטואציות ההן.

הגישה והכיוון של טיפול NLP בכעסים בלתי נשלטים היא “תכנות מחדש” של המוח, כלומר, הטמעת דפוסי התנהגות חדשים באותם מצבים היסטוריים מעוררי זעם. השכבה השניה שמניח ה- NLP מעל התכנות הבסיסי המחודש הזה, היא הפעלת טכניקות מיוחדות של האצת תהליכי הכללה – על מנת להטמיע את הדפוסים החדשים והתגובות החדשות בהקשרים רבים ככל הניתן במצבי חיים בהווה בהם הופיע הכעס כתגובה מיידית ולא הולמת (שבכביש כמובן עלולים להוביל לתוצאות קשות במיוחד). ועל שתי השכבות הללו יכולה להיות מונחת שכבת הטמעה וחזרתיות באמצעות עבודה בדמיון מודרך – כדי לאפשר למטופלת, במקרה זה לליאור, לשלוט בקלות בתגובות שלה גם כשנהגים אחרים לא מתנהלים על-פי הציפיות שלה.

התוצאות היו טובות יותר אפילו מהציפיות הראשוניות שלי: אתמול למשל, היא שלחה לי הודעה שבה סיפרה שכשחזרה הביתה מהעבודה, עמד רכב באמצע הכביש וחסם אותה. למרות שהיה לי יום ממש מתיש, כתבה ליאור, לא עלה בי הכעס כלל, ובמקום לצפור ניגשתי אליו. הנהג התנצל ובדיוק באותו רגע נכנסה לאוטו שלו בחורה עם גור חתולים בידיים והוא אמר שהם ראו אותו באמצע הכביש והחליטו לאמץ אותו – באותו רגע ממש שמחתי שלא נתתי לכעס לשלוט בי, והלכתי לטיפול אצלך!

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:
התובנה שהצילה אותי
טיפול בתגובות אוטומטיות
לימודי NLP

מרכז NLP-PLUS מציע שירות חדש וייחודי בארץ לטיפול מסובסד בשיטת ה-NLPלמידע נוסף לחץ כאן