נפש האדם היא מנגנון מורכב במיוחד וגם פגיע מאוד. בפרט היא רגישה לסיכונים, וגם אם אנחנו “רק” מדמיינים מצבי סכנה התוצאה עלולה להיות חרדות ופגיעה משמעותית בשגרה ובאיכות החיים. כדאי לדעת שחרדות באות לידי ביטוי בשתי דרכים – רמה קבועה של אי שקט ומתח, והתקפים שמייצרים סימפטומים רגשיים ופיזיים בעוצמה גבוהה – שתיהן נפוצות למדי, וכמובן שצרת רבים היא ממש לא חצי נחמה וגם לא עשירית נחמה. כן אפשר להתנחם בכך שאפשר לטפל בחרדות, וסיכויי ההצלחה גבוהים, וזאת בעזרת nlp.

 

מה ההבדל בין התקף חרדה להפרעות חרדה?

 

אין אדם שלא חווה מפעם לפעם רמה מסוימת של חרדה, כלומר תחושה שכוללת אי שקט (פיזי ו/או נפשי), מתח רב ודאגה מפני אירוע שלילי שעומד להתרחש ושהאדם מאמין שאין לו את היכולת להתגונן בפניו. רמה נמוכה של חרדה נחשבת לחיונית משום שבזכותה האדם נמנע ממצבים שעלולים להיות בעייתיים – אבל כשרמת החרדה הופכת גבוהה מאוד או כשהתחושות הנ”ל מאפיינות את האדם לעתים קרובות ובמצבים יומיומיים שגרתיים, התוצאה היא פגיעה של ממש באיכות החיים.

מצב שבו ישנה רמת חרדה קבועה במצבים מסוימים נקרא הפרעת חרדה. הפרעות החרדה המוכרות ביותר הן חרדת טיסות, חרדת בחינות, קלאוסטרופוביה (חרדה ממקומות סגורים), PTSD (הפרעת דחק פוסט טראומתית) וחרדה חברתית. במקרים אלה הפגיעה העיקרית היא הנטייה של האדם להימנע מגירויים שונים: למשל חרדת נטישה עלולה לגרום לאדם להימנע מקשרים עמוקים (וכך לא ייאלץ לחוות נטישה), חרדת בחינות עלולה לבוא לידי ביטוי בוויתור על לימודים או מצבים שנתפשים כמבחן ואילו אגורפוביה (חרדה ממקומות פתוחים והומי אדם) עלולה להוביל להסתגרות בבית. בנוסף ישנה גם הפרעת חרדה מוכללת, שבה אין טריגר מסוים שמייצר חרדה והרמה שלה נשארת יחסית גבוהה כל הזמן.

הדרך השנייה שבה חרדות פוגעות באיכות החיים שלנו היא התקפי חרדה (שנקראים התקפי פאניקה). זהו מצב שדומה לאזעקת שווא – שכידוע עלולה גם היא להפוך לחוויה שלילית ומאיימת מאוד, ואפילו אחרי שאנחנו כבר מודעים לכך שזו לא הייתה אזעקת אמת, עדיין החשש נשאר. הסימפטומים של התקף חרדה כוללים דופק מהיר מאוד, זיעה, סחרחורת, חום, תחושת חנק (שבאופן טבעי יוצרת פחד עז), חשש מפני התקף לב (בגלל הסימפטומים ובפרט הדופק המהיר) ולפעמים גם תחושה של ניתוק ואובדן השפיות. התקף פאניקה נמשך ברוב המקרים דקות בודדות, אם כי כאמור גם אחריו נשארים אי שקט ופחד – מפני התקף נוסף, ובפרט אם הוא יתרחש בזמן לא מתאים (למשל כשאנחנו נוהגים ועלולים לאבד שליטה, או בסיטואציה חברתית שתהפוך למבוכה עצומה).

כאמור מדובר בתופעות נפוצות למדי: כל אדם רביעי יסבול לאורך חייו מהפרעת חרדה, ובכל נקודת זמן נתונה הפרעות חרדה בעוצמה כזו או אחרת מאפיינות בין 5 ל-10% מהאוכלוסייה – טיפול ב-nlp מסייע להתמודד איתן וליהנות מחיים נטולי חרדות.

 

חרדות על מצע של אמונות מכבידות

 

הבסיס של ה-nlp הוא התפישה שמה שמנהל את החיים שלנו היא מערכת האמונות שגיבשנו לעצמנו. במקרים רבים האמונות כלל לא מודעות, אבל האימפקט שלהן על ההתנהלות דרמטי וגם התפקוד הפיזיולוגי מושפע מהן. בנוסף ליכולת של האמונות לנהל אותנו הן גם ערמומיות ונוטות לדחוק הצידה מידע או גירויים שמאיימים עליהן – וכך בעצם שומרות את האדם כבול אליהן.

כאשר מצע האמונות המכבידות שלנו מסנן כך הצידה חלקים לא רלוונטיים של החוויה שלנו, חלקי החוויה שכן נכנסים לתודעה נוטים להיות מפחידים או מוכיחים לנו שוב עד כמה חסרי אונים אנחנו בעולם. זהו מצע פורה להתפתחות הפרעות חרדה.
בעזרת טיפול nlp ניתן לנטרל את החרדות עצמן בקלות יחסית, ועל מנת שלא יחזרו יש גם לנטרל את המצע הפורה ולהפוך אמונות מכבידות לאמונות מחזקות.

בשלב הראשון מאותרות אותן אמונות שלא משרתות את האדם בעזרת טכניקות מילוליות ייחודיות, ואז נעשה שימוש במספר כלי nlp אפקטיביים מאוד – שגורמים למוח לשנות כיוון ולשים פילטר מסנן חוויות אחר לחלוטין מזה שהיה קודם לכן. עבודה כזו מייצרת שינוי משמעותי לטובה מבחינת רמת החרדה.

בנוסף לומד האדם “להתיידד” עם החרדה ולהבין שיש לה גם תפקיד חיובי כך שהיא לא רק מקור לנזק. קודם כל ברמה ההישרדותית, החרדה היא מנגנון חיובי של המוח המיועד להעלאת רמת הזהירות, ולאחר מכן גם ברמה התפקודית: החרדה פעמים רבות הינה מקור לתשומת לב חומלת וגם למנוחה ממירוץ החיים הבלתי פוסק אחר תוצאות והישגים, ‘תירוץ’ נפלא לכך שאנחנו לא משיגים את מירב התוצאות שאנו אמורים להשיג.

כאמור, מצע האמונות הוא חשוב מאד בטיפול, אך הכלי העיקרי שנעשה בו שימוש במסגרת טיפול בחרדות בעזרת nlp הוא סוג מאד מסוים של דמיון מודרך. בעזרת הדמיון המודרך הספציפי הזה יכול האדם שסובל מהפרעת חרדה כזו או אחרת ליצור תסריטים שכוללים את הגירוי שנתפש כמאיים, אך בנויים באופן בו הוא מנותק רגשית לחלוטין מגירוי זה. המוח מתייחס לדמיון כאל מציאות, כך שמבחינת האדם הוא עבר חוויה רגילה לחלוטין למרות ה”סכנה”, ולכך כמובן תרומה עצומה בהפחתת רמת החרדות.

 

מרכז NLP-PLUS מציע שירות חדש וייחודי בארץ לטיפול מסובסד בשיטת ה-NLP. למידע נוסף לחץ כאן

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
התרופה הטובה ביותר לחרדות היא שגרה
התמודדות עם דיכאון

למידע על קורס הבסיס שלנו NLP Practitioner Plus לחצו כאן