הנפש שלנו רגישה מאוד, ולעתים היא אינה מסוגלת להתמודד עם חוויה שלילית רבת עוצמה או עם סדרת אירועים קשים.

ללא טיפול מתאים, האדם עלול לחוות את אותם אירועים שיצרו את הטראומה שוב ושוב, כאילו הם מתרחשים שוב במציאות, לפתח חרדות עזות ואף הפרעת חרדה או הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD) וכן להימנע מגירויים רלוונטיים לאותו אירוע גם במחיר של פגיעה בשגרת החיים.

בהתאם, חשוב מאוד לטפל בטראומות נפשיות – ואפשר לרפא טראומה נפשית. בפרט ניתן לעשות זאת באמצעות ה-NLP.

הגורמים

ישנם אירועים רבים שעלולים להוביל לטראומות נפשיות, והמכנה המשותף להם הוא תחושת חוסר האונים החזקה שהאדם חש במהלכם. האיום שיצר את אותה תחושה יכול להיות אמיתי או מדומיין, פיזי או מנטלי (כלומר הן איום על שלמות גופנית והן איומים על צלילות הדעת). מאפיין נוסף של גורמים להיווצרות טראומה נפשית הוא פגיעה של ממש במציאות חייו של האדם, כך שלאחר מכן העולם כבר לא נראה לו אותו דבר, והתוצאה היא חוסר ביטחון ניכר ובלבול עז.

בפרט גורמים לטראומות אירועים שכוללים אלימות או התעללות, וגם מי ש”רק” עד למקרה שכזה עלול לפתח טראומה. כדאי לדעת שבמקרים מסוימים גם הנפש של מי שמבצע עבירה קשה תסבול בעתיד מטראומה.

הסימפטומים

הסימפטומים של טראומה נפשית נחלקים לכאלה פיזיים וכאלה נפשיים.

הסימפטומים הפיזיים כוללים דופק מואץ, קושי להירדם ומצד שני עייפות רבה, מתח שרירים גבוה, כאבים שאין להם מקור מוסבר, ועוד.

הסימפטומים הנפשיים של הטראומה כוללים חרדות, פחדים, האשמה עצמית, בושה, בלבול, עצב עמוק או לחילופין שינויים דרמטיים במצב הרוח, קשיי ריכוז, רצון להתנתק מהסביבה, קהות חושים, חוסר אמון, חוסר תקווה ועוד.

האבחון

לא תמיד קל לאבחן טראומה נפשית, ובפרט לנוכח העובדה שבמקרים רבים האדם שסובל מהסימפטומים הנ”ל נוטה להכחיש קיומה של טראומה (ואפילו להכחיש את האירוע שהוביל לכך), או לחילופין פיתח חוסר אמון בבני אדם כולל אנשי מקצוע.

בהתאם בשלב זה ישנו תפקיד חשוב לסביבה הקרובה של מי שסובל מהטראומה הנפשית – הכרה במצב הרגיש, שכאמור עלול להחמיר לכדי PTSD או הפרעת חרדה, ועידוד האדם לפנות לטיפול תאפשר את ריפוי הטראומה.

הטיפול

לרשות מטפלים ב-NLP עומדים מבחר כלים אפקטיביים מאוד שמאפשרים לפוגג את כל הסימפטומים הקשים, להחזיר לאדם שגרת חיים תקינה ומהנה, ולמעשה ישנם אף מקרים שבהם הפגיעה בנפש הופכת בעזרת אותם אנשי מקצוע לקרש קפיצה לחיים טובים יותר מאשר אלה של לפני הטראומה.

ריפוי טראומה נפשית בעזרת NLP מבוסס על שינוי התחושות, הרגשות והמחשבות בנוגע לזיכרון (שאותו כמובן אי אפשר למחוק, אולם מרגע שמשתנה הגישה אליו הוא כבר לא מייצר טראומה ואינו מסכן את האדם).

בין הטכניקות המשמשות לטיפול NLP בטראומות נפשיות: נטרול ‘תמונות מתפרצות’ המאפיינות את הסובלים מ PTSD וכך גם נטרול קולות וסרטים מתפרצים הקשורים לאירועי הטראומה, ומופעלים כתוצאה מטריגרים שונים; קידוד מחדש; ריפוי תחושות אובדן ועוד. באמצעות טכניקות אלה ואחרות מחזירים לעצמם המטופלים את השליטה בחייהם ולמעשה חוזרים ליהנות מהם.

חשוב מאוד להתאים כל טיפול NLP לטראומה הספציפית ולאדם הספציפי, בהתאם לגורמי הטראומה, הסימפטומים ואישיות המטופל/ת באופן כללי, ועל כן מומלץ להגיע למטפלים מנוסים שהתמקצעו בתחום הספציפי של טיפול בטראומות נפשיות.

 

אולי יעניין אותך קריאה נוספת על: